Sunday, 12 February 2012

Coretan Buat Si Pemilik Tulang Rusuk

Assalamualaikum...





Sungguh kita tak pernah menjangkakan apa akan terjadi pada masa akan datang. Saya tak boleh jangkakan adakah saya masih hidup dalam beberapa minit lagi. Dari besar hinggalah sekecil-kecil hati kuman pun manusia yang lemah ini tak mampu untuk jangkakan. Jadi saya ingin menulis sesuatu buat si pemilik tulang rusuk saya, yang saya tak tahu siapa, dimana beliau berada, kesihatannya. Dan apabila bertemu kelak dan jika diizinkan Allah kita disatukan di bumi Allah ini, saya Siti Aminah ingin membuat coretan untuk meluahkan apa yang aku rasakan saat ini.




Hai, si pemilik tulang rusuk, bagi awak big smile ni ^_____________^
Saat ini saya merasakan bahawa saya ingin menjadi isteri yang sangat solehah, yang memasak, yang menjaga awak dan anak-anak dengan penuh kasih sayang, menjadi anak yang solehah pada ibu bapa saya dan ibu bapa awak.
Tapi wahai si pemilik tulang rusuk,
Saya takut andai suatu saat nanti,
saya tak mampu melayan awak lagi, saya tak mampu untuk masakkan awak makanan yang enak, saya tak mampu untuk menjaga anak-anak dari benih kita, saya tak mampu nak menghormati kedua orang tua kita, saat itu, wahai si pemilik tulang rusuk,
sedarkanlah aku,
bangunkanlah aku,
dan wahai si pemilik tulang rusuk,
jangan pernah kau lupakan untuk mendoakanku agar kekal menjadi isteri terbaik buat awak ya ^____^

Wahai si pemilik tulang rusuk,
Aku akan berusaha untuk memperelokkan tubuhku dan paling penting tingkah laku ku,
Tapi wahai si pemilik tulang rusuk,
Andai satu saat tingkah ku tidak kena di pandanganmu, tidak selaras dengan ajaran islam,
Maka ajarlah aku,
Maka tegurlah aku,
Kerana aku tak mampu  berjanji akan mampu menjaga akhlakku tubuhku sepanjang masa

Wahai si pemilik tulang rusuk,
Andai nanti hatimu terusik oleh wanita lain,
Fikirlah dahulu,
Kerna aku tidak mampu untuk menjanjikan persetujuan,
Kerna aku tidak mampu untuk bermalam dengan air mata,
kerna aku tahu hatiku adalah hati wanita biasa yang mudah rapuh dek penahan perasaan,
saat itu aku takut andai keikhlasanku terhakis
saat itu aku takut andai aku tak lagi mampu menghormatimu, menyanjungmu seperti ini.

Wahai suami ku,
Awak kena setia taw dengan saya,
Kalau awak nak masuk syurga,
Awak wajib bawa saya juga taw,
Kerna aku tak mahu kau di dampingi bidadari syurga.
Saya jeles. ^_____^



Sunday, 5 February 2012

Jemput makan bubur lambuk

Assalamualaikum..

Nak post gambar seperti yang dijanjikan.. ^____^ enjoy your meal housemate








Saturday, 4 February 2012

Masak bubur lambuk (mencari semangat)

Assalamualaikum..
Haila. Hari ni rumate saya request untuk saya masakkan bubur lambuk. Tak konfiden saya nak masak sebab saya takut resepi saya salah dan makanan jadi tak sedap. Orang tak nak makan. Lepas tu membazir. Dan bertambah lagi dosa dah banyak tu. Oh. Begitu. Begini. Hahahaha. Jauh pula saya fikir. Tak pa saya akan cuba sambil memorize semula apa yang Makcik (merangkap mak kawan saya) ajarkan.

Saya dah beli bahan antaranya:

Santan fresh
Daun Paku pakis merah
Sepaket Halba

Selain dari itu, rempah-rempah dan daun kesum saya ada. Daun kesum tengah tumbuh meliar nun di belakang rumah tu.

Okay Min, chaiyoo untuk bubur lambuk hari ni.


P/s: Kalau menjadi saya upload gambarnya. Kalau tak jadi tutup mata makan.

Friday, 3 February 2012

Bila Novel Dibukukan (Part 2)

Assalamualaikum...


Hai... Atas permintaan banyak peminat saya akan teruskan entri tentang novel yang diadaptasi menjadi wayang-wayang. Hahahha. Gelak-gelak. Sorry. Tak banyak pun peminat, yg follow betul-betul pun tak ramai lagi. Saja ja buat penyedap ayat.

Okay, kawan aku Apa kau bilang pok punya blog, lah yang suruh aku teruskan penulisan tentang entri ni. Nampak sangat kot yang entri sebelum ni gantung. Penat la. Mana tak penat kalau bangun seawal 5 pagi terus ke sekolah tidur petang lepas waktu asar, bangun hingga 12 ke atas baru nak tido.

Okay nazatul akma, kita teruskan merapu tentang novel yang dubukukan ni. Baca baik-baik. Hahaha.

Apa yang saya terfikir macam ni:

Pelakon VS Imaginasi

Bagi sesiapa yang dah baca novel-novel yang telah diadaptasi korang pernah tak rasa macam pelakon yang dipilih tak sesuai bebenar dengan apa yang korang fikirkan or imaginasikan. Contoh terdekat yang aku nak tampilkan ialah watak Adli dalam Bicara Hati. Watak yang ramai pembaca imaginasi kan totally out dengan watak yang diberikan untuk Adli dalam Bicara hati movie punya. Dalam novel diceritakan bahawa Adli ni orangnya baik-baik ja tapi dalam wayangnya Adli ni berambut merah. Tapi tak lah juga saya nak kata orang yang kaler-kaler rambut ni semua jahat.

Boleh tambah pemahaman untuk novel yang berat





Pernah tak baca novel-novel Hlovate. Perghhh... Kalau baca masa tengah esok nak hantar assignment, mungkin berdarah juga mata. Tapi yalah kan, mana ada orang nak baca novel kalau esok dah kena hantar assignment. Hmmm. Okay tapi saya nak cakap juga yang novel-novel Hlovate ni memang berat-berat. Kalau orang yang tak pandai sangat Inggeris konfom dah taubat tak nak beli lagi. Cause Hlovate ni guna 90% English dan cerita dia menjurus kepada Medic, sebab dia budak medic somewhere di Europe kalau tak silap.

Okay berbalik pada novel berat Hlovate dengan wayang, saya ka aku yang diguna tadi dah konfius, aku rasa penting juga untuk wayang-wayang ni mengadaptasi novel berat macam ni. Sebab bila kita ditunjukkan dengan perbuatan insya allah kita faham lebih ya tak.. Jadi sesiapa penerbit tu tolong adaptasi novel-novel cik Hlivate kita sebab novel dia adalah no.1. berat di Malaysia.

Kalau international punya Jurassic tu dah ngam dah di moviekan. Hahaha. Ntah apa-apa kalau dibaca.



and tu ja saya ble tulis, actually saya lapar bubur ayam ni. Jadi x concentrate.. Kalau aku concentrate pun ni hanyalah apa yang aku fikirkan, tak salah kalau korang tak setuju. Subjektif untuk benda yang umum.

Ni saya sertakan satu blog yang buat review tentang benda yang sama, so enjoy your reading... Assalamualaikum. 




Thursday, 2 February 2012

Hadiah untuk pemilik Tulang rusuk

Assalamualaikum ...

Video ni saya uploadkan sebagai hadiah kepada jodoh yang saya tak tahu +)


video


and ni hadiah kedua



Semoga kita dipertemukan suatu hari kelak pada masa yang terbaik.

P/s: Bring me to Jannah ya =)

Bila novel dibukukan

Assalamualaikum...





Hai people. Dah habis tengok Gemersik Kalbu? Kalau ya anda mesti tengah panas hati ni kan sekarang sebab Raihana tu minta cerai ya tadi dengan hushband dia. Sungguh kecewa kita. By the way, kepada mereka-mereka yang tak biasa baca novel melayu, ni saya nak bagitahu yang Gemersik Kalbu yang korang syok tengok hingga maghrib entah kemana tu, sebenarnya diadaptasi based on a novel yang tajuknya exactly same 'Gemersik Kalbu'. Tapi banyak part yang dia ubah contohnya Raihana bukanlah anak yang dikhuatiri anak hasil rogolan tapi adalah anak yang ditinggalkan di kampung. Bla.Bla.Bla. Till saya rasa hanya nama-nama pelakon ja yang dikekalkan. Jaga lah kalau ending tak best aku dah follow dari awal ni.

Bila cerita tentang Novel-novel melayu yang dilakonkan ni terlalu banyak kebaikan dan keburukannya sebenarnya. Tengah top ni beberapa novel telah diadaptasi dan semuanya keluaran Alaf 21. Ombak Rindu, Gemersik Kalbu dan Bicara Hati. Ada yang didramakan ada yang dijadikan movie. Apa-apa hal lah yang penting aku rasa Bicara Hati terlalu out. Setuju? Kan. Kan. Kan.





Okay oleh kerana aku dah layan ketiga-tiga novel tersebut maka aku pun dah buat analisis secara terperinci and based on apa yang saya dan rakan-rakan saya tengok, ini adalah ulasannya.

Ada peluang jugalah para pelakon untuk tutup-tutup sikit aurat mereka ya tak


Ada peluang untuk menempah tempat ke neraka.
 
Terlalu ramai antara kita dah tempat tempat masing-masing. Pelakon, pengarah, penulis, pekerja dan akhir sekali tak juga ketinggalan kepada kita yang menonton. Di rumah atau yang tengok kat lap top macam aku. Yalah tak mahu berebut-rebut nanti kehabisan tempat ya tak.

Adegan-adegan yang dipertontonkan oleh mereka tak sepatutnya ditunjukkan macam tu. Lepas tu nanti korang pasti tanya;

"Dah novel dia tulis macam tu kena lah ikut, kalau tak nanti tak bestlah"

Dan aku pula akan jawab;

"Yang guna novel tu kenapa, kan banyak lagi novel lain yang tak perlu pun para pengarah selitkan adegan di atas katil. And kalau betullah pengarah filem ni seorang yang kreatif, boleh ja dia ubah cerita ni tanpa perlu menunjukkan secara nyata perbuatan mereka. Itupun kalau dia kreatiflah"

Ada peluang untuk memfitnah agama

What? Korang jangan tak tahu, sebenarnya kita ni selalu ja buat fitnah terhadap agama. What is Fitnah? Fitnah ni bila kita cakap sesuatu yang tak betul tapi kalau dalam movie Bicara hati ni fitnahnya ditunjukkan dengan Perbuatan.

Berlaku fitnah terhadap agama bila watak Zahlia dalam Bicara hati ni tak mengenakan tudung bila dia berjumpa dengan abang iparnya Kimi masa dia tengah borink-borink dekat rumah. (Kalau tak silap episod 3 atau 4). Yang menimbulkan kemuyskilannya adalah bila lepas tu semua family Shah tu breakfast, tetiba pula Zahlia ni pakai tudung. See, what the hell dia perlu pakai tudung depan ahli keluarganya yang lain yang ada bapa mertua, adik-adik perempuan, mak mertua dan 'abang ipar'. Tapi dalam scene sebelumnya sesedap borak dengan abang ipar dia tak pakai tudung. Camonlah pengarah, kalau tak tahu hukum jangan main hentam saja, and at last kan dah buat fitnah kat agama.

Jadi saya nak perbetulkan apa yang silap di sini. Apabila kita bersama dengan ipar duai, mereka akan jadi mahram sementara kita. Means kita masih kena menutup aurat depan mereka sebab boleh ja terjadi mereka bercerai dan berkahwin dengan ipar duai. Jadi bila dengan ipar duai yang bertentangan jantina kita kena tutup aurat, tapi Zahlia, depan bapa mertua tak payah pakai tudung. Sebab sampai bila pun dah jatuh hukum kita haram nak kahwin dengan mereka.



Banyak benda lagi yang saya nak ulas. Tapi takut pula nanti sedih pula mereka-mereka yang dah berusaha memoviekan novel-novel ni. Hahahaha..