Wednesday, 18 January 2012

Asma Allah-by Sami Yusuf

Assalamualaikum =)

Alhamdulillah setelah bersusah payah mencari lagu ni, akhirnya saya boleh juga download dan insya allah akan jadi ringtone hp saya. ^___^

Susah taw saya nak cari videonya. Nama lagu ni pun saya tak tahu. Agak beberapa lama jugalah saya ambil masa untuk cari lagu ni. And thanks God ada housemate yang tahu lagu ni. Dia yang bagi tahu.

And tadaaaaa (Asma Allah by Sami Yusuf)



Saya sediakan liriknya yang diambil dari laman ni, so tingkatkan keimanan anda:

Raheem, Kareemun, 'Adheem, 'Aleemun,
Haleem, Hakeemun, Mateen
(Merciful, Generous, Incomparably Great, All-Knowing
Forbearing, Wise, Firm)

Mannaan, Rahmaanun, Fattaah, Ghaffaarun
Tawwaab, Razzaaqun, Shaheed
(Bestower of blessings, Most Compassionate, Opener, Forgiver
Accepter of Repentance, Provider, Witness)

Allahumma salli 'ala Muhammad, wa aali Muhammad
Ya Muslimeen sallou 'alayh
(O my Lord send salutations upon Muhammad
And upon the Family of Muhammad
O Muslims, send salutations upon him)
Allahumma salli 'ala Muhammad, wa sahbi Muhammad
Ya Mu'mineen sallou 'alayh
(O my Lord send salutations upon Muhammad
And upon the Companions of Muhammad
O believers, send salutations upon him)

Lateef, Khabeerun, Samee', Baseerun
Jaleel, Raqeebun, Mujeeb
(Gentle, All-Aware, All-Hearing, All-Seeing
Majestic, Watchful, Responsive)

Ghafur, Shakourun, Wadud, Qayyumun
Ra'uf, Saburun, Majeed
(Forgiving, Appreciative, Loving, Self-Existing by Whom all subsist
Most Kind, Patient, Most Glorious)

Allahumma salli 'ala Muhammad, wa aali Muhammad
Ya Muslimeen sallou 'alayh
(O my Lord send salutations upon Muhammad
And upon the Family of Muhammad
O Muslims, send salutations upon him)

Allahumma salli 'ala Muhammad, wa sahbi Muhammad
Ya Mu'mineen sallou 'alayh
(O my Lord send salutations upon Muhammad
And upon the Companions of Muhammad
O believers, send salutations upon him)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
La Ilaaha Illahu, Al Malikul Quddoos
(God is Greater, God is Greater
There is no god but Him, the King, the Most Holy)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Rahmanu irham dha'fana
(O Most Compassionate! Have compassion on our weakness)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Ghaffaaru ighfir thunoubana
(O Forgiver! Forgive our sins)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Sattaaru ostour 'ouyoubana
(O Concealer! Conceal our defects)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Mu'izzu a'izza ummatana
(O Bestower of honour! Bestow honour on our Ummah)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Mujeebu ajib du├Żaa'ana
(O Responsive One! Answer our prayers)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Lateefu oltof binaa (x3)
(O Gentle One! Show gentleness to us)

Oltof binaa

Dan disediakan videonya juga taw =)

video
Video ni saya ambil macam korang juga... Youtube. Creditnya diberikan juga. *..* ni ha click kat sini

Tuesday, 17 January 2012

Lelaki seperti Lukman Hakim

Assalamualaikum =)



Hai handsome and cute girl. Sihat? Insya allah sihatlah kan kalau dah berjalan melihat blog yang tak vogue ni. Ehemm.
Sekarang ni teman-teman kuliah, teman-teman serumah semua sedang asyik berbincang tentang topic Hot. Nak tau tak apa topik hotnya? Mestilah pasal perkahwinan. Even lecturer pun dah banyak yang suruh kami mula kahwin. Tapi yalah excited macamana pun marriage is not the end of a life. It a new starting point. A new life yang mana kita kena berkongsi sesuatu dengan orang yang berbeza jantinanya, cara makannya, cara tidurnya, cara beribadahnya, cara bersosialnya. Lagi banyak benda yang kena fikir. Tapi saya tak pula nak kata yang saya tak nak kahwin. Saya pun nak juga menyempurnakan agama, nak juga memperbanyakkan pengikut Rasullah.

Nak tau tak lelaki macamana yang saya nak? Gatal aja nak letak-letak ciri lelaki yang diinginkan ^____^ (untuk 21 tahun keatas, saya 22 tahun) .. hehe

Kalau saya diberikan pilihan dan insya allah lelaki macam ni lah yang saya harapkan.

1. Lelaki yang macam Bapa saya
Saya rasa bapa saya is one of the best father in this world. Bapa aku ni jenis yang berhati lembut. Dia mudah tersentuh untuk benda-benda kecik. Sensitiviti yang tinggi itu menurun dengan baik kepada saya. Yehaaa.. Bapa saya kalau ke pekan, apa benda yang dia makan dekat pekan biar tak banyak duit sekalipun beliau akan try untuk dapatkan benda yang sama untuk dibawa pulang ke rumah. Insya allah Bapa saya juga seorang yang romantis. Mama saya lately dah mula diserang kenaikan gula yang tinggi dalam darah. Sekali tu, saya teman bapa pergi pekan, dan tersentuhnya saya bila beliau bersungguh-sungguh mencari something yang kurang kandungan gulanya. Nak nangis pun ada taw. sob. sob. Sayang bapa saya.

Jadi saya mengharapkanlah dapat dijodohkan dengan orang yang macam bapa saya. Miskin takpa. Duit boleh dicari. Tapi kasih sayang yang utuh untuk anak dan isteri dalam tempoh yang sangaaaaaaaaaat panjang adalah apa yang saya harapkan.



2. Lelaki seperti Lukman Hakim
Followers-followers sekalian mesti biasakan dengan surah Al-luqman. Pernah tak baca surah translate surah ni? Alhamdulillah saya pernah belajar bahasa arab and saya bolehlah faham sedikit sebanyak apa yang terkandung dalam surah ni. Diceritakan bahawa surah ni adalah pesanan Lukman Al-Hakim kepada anaknya dan berikut antara pesanannya:

1. Wahai Anakku yang ku sayangi…
Ketahuilah sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam di dalamnya. Bila engkau ingin selamat, layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama taqwa, isinya iman dan layarnya adalah tawakkal kepada Allah SWT. 

2. Wahai anakku yang ku sayangi…
Sesungguhnya orang-orang yang selalu menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat perjuangan dari Allah. Orang yang insaf dan sedar telah menerima kemuliaaan dari Allah.

3. Wahai anakku yang ku sayangi…
Orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadah dan taat kepada Allah, maka dia bertawadhu’ kepadaNya. Dia akan lebih taat kepada Allah dan selalu berusaha menghindari maksiat.

4. Wahai anakku yang ku sayangi…
Seandainya orang tuamu marah kepadamu (kerana kesalahanmu) maka marahnya orang tuamu itu adalah bagaikan pupuk bagi tanaman.

5. Wahai anakku yang ku sayangi…
Jauhkanlah dirimu dari berhutang kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam. 

6. Wahai anakku yang ku sayangi…
Selalu berharap kepada Allah tentang segala sesuatu yang menyebabkan dirimu tidak derhaka kepada Allah. Takutlah kepadaNya dengan sebenar takut, tentulah engkau akan terlepas sifat putus asa dari rahmat Allah SWT

7. Wahai anakku yang ku sayangi…
Seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seseorang yang telah rosak akhlaknya akan senantiasa melamunkan perkara yang tidak benar, ketahuilah memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah dari mengembalikan nama baik atau kehormatan.

8. Wahai anakku yang ku sayangi…
Engkau telah merasakan betapa berat memindahkan batu itu dan besi yang amat berat tetapi akan berat lagi dari semua itu, adalah apabila kamu mempunyai jiran tetangga yang jahat.

9. Wahai anakku yang ku sayangi…
Janganlah sekali-kali engkau mengirimkan seseorang yang bodoh menjadi utusan. Jika tidak ada orang yang cerdas dan pintar, sebaiknya dirimu sendiri yang menjadi utusan.

10. Wahai anakku yang ku sayangi…
Makanlah makanan bersama orang-orang yang bertakwa dan musyawarahkanlah urusanmu dengan para alim ulama dengan cara memohon nasihat kepadanya.

see, cool kan lukman al-hakim ni. Kalaulah ada jejaka seperti ini =)
p/s: ni saya copy dari laman blog ni,  thanks pada empunya blognya.


3. Lelaki yang boleh bawa saya ke syurga

Wahai lelaki, saya mewakili perempuan ingin katakan
"Jangan sentuhi aku biar hanya pada hatinya apatah lagi pada zahirnya. Ambillah aku dan sucikan hubungan kita dengan satu ikatan yang sah. Aku akan berusaha untuk memberikan khidmatku yang terbaik kepadamu dan keluargamu dan rakan-rakanmu. Dan andai takdir menentukan aku dimadukan maka aku akan berusaha untuk berbaik-baik dengan isteri-isterimu, dengan harapan payung emas menungguku di akhirat kelak.
Suamiku, andai nanti kita berkeluarga tegurlah aku andai ada kesalahanku. Wahai suamiku walaupun ada keculasan dalam keluarga kita peganglah pada kata-kataku ini, Pegang tanganku dan bawalah aku ke syurga.



Saturday, 14 January 2012

Memasak dihujung minggu

Assalamualaikum :)
Hai semua. Semua macam ramai sangat pula follower kita di blog ni. Hari tu dah janji untuk upload gambar masakan di hujung minggu dan ini lah mereka. Tak hebat sangat tapi saya rasa bangga sebab ianya hasil usaha bersungguh-sungguh teman serumah dari membeli-belah di Tamu Tuaran sehinggalah ke mencuci pinggan. Horrayy ada orang tolong cuci pinggan. Dah penat sangat ni *..* (rolling eye)

Menu 1:
Kerabu jantung pisang - credit diberikan kepada Mak De yang bagi kami jantung pisang.



Menu 2 :
Lokan masak dengan daun kunyit


Menu 3 : Tiram masak lada



Kami juga ada extra makanan sebagai pencuci mulut, macam kaya ja kan ada pencuci mulut ^..^


okay dah penat. Saya nak tido sambil didendangkan music tarian singa depan rumah saya :)


Adat tuan rumah

Assalamualaikum...




Apa khabar? Hari ni ramai sangat tetamu yang datang rumah kita. Nak bagitahu ni yang kita dah duduk dekat rumah sewa. Tak duduk hostel dah. Bukan result teruk kah apa, ni pasal ruang-ruang yang ada sudah dipenuhi oleh junior-junior, jadi kitorang yang agak dah bangka-bangka ni diajar untuk hidup berdikari di rumah sewa. Nak saya upload gambar rumah sewa ya ^..^

Isnin ni ada rakan yang nak datang berkunjung. Gembiranya. Kami satu kelas kira dah cadang akan jemput menjemput ke rumah sewa masing-masing. Jadi for the first round, rumah kami dulu yang akan dijadikan tempat bertandang. Adat orang bertandang kami kenalah buat persiapa sikit ya tak. Jadi esok nak ke Tamu Tuaran untuk mencari bahan-bahan masakan:

Menu 1: AYAM MASAK MERAH
Barang-barang yang diperlukan ialah:
Ayam 1 ekor ja rasanya sebab bahan-bahan yang lain kitorang dah beli sebelum ni. Sebenarnya bukan tak tahu nak masak ayam masak merah tapi takut tersalah resepi dan saya rujuk ke laman ni

Menu 2: PAJERI NENAS
Barang-barang yang diperlukan ialah:
Nenas i biji, udang kering, kulit kayu manis, bawang-bawang, halia, rempah kari, santan, gula merah, kerisik. Minyak semua tu tak perlu kot saya tulis, saya tahu semua orang pun tahu kan masak pajeri nenas.
Tapi kalau ada yang baru nak belajar memasak, takpa boleh taip ja dekat google dan insya allah keluarlah. Untuk memudahkan urusan korang, aku bagi satu link yang berasaskan resepi chef hanieliza.

Menu 3: NASI PUTIH
Hahahha.. sorry lah. Rumah sewa kita ni masih kosong lagi. Tak menyempat nak pergi membeli belah alatan dapur. Eh tak sebenarnya tak da duit nak beli alatan dapur. Kan takda elaun lagi kan. *..*

Menu 3: SAMBAL GESEK
Percaya atau tidak yang saya tak pernah pun sampai Negeri Sembilan. Asal usul sambal gesek. Saya tahu nak buat sambal gesek ni dari salah seorang lecturer kat IPGM Kampus Kent, Puan Jauyah namanya. Dia yang ajar dan nilah cara-cara nak buat:
1. Cuci ikan bilis dalam segenggam macam tu bergantung pada jumlah orang yang nak makan
2. Cuci bersih-bersih sebab bilis kan selalunya sangat berpasir
3. Tumbuk dengan lesung, tambah dengan cili padi.
4. Potong kasturi dan tambah ja dekat ikan bilis yang dah dilumatkan
5. Kalau nak lagi cantik dan lagi sedap boleh letak tomato dan cili padi tadi tambah juga dengan yang masih mentah, Jadi warnanya agak berbeza-beza.
6. Baca Bismillah insya allah sedaplah tu ^_^

Okay tu ja, insya allah kalau dah masak nanti kita akan upload. ^..^