Tuesday, 17 January 2012

Lelaki seperti Lukman Hakim

Assalamualaikum =)Hai handsome and cute girl. Sihat? Insya allah sihatlah kan kalau dah berjalan melihat blog yang tak vogue ni. Ehemm.
Sekarang ni teman-teman kuliah, teman-teman serumah semua sedang asyik berbincang tentang topic Hot. Nak tau tak apa topik hotnya? Mestilah pasal perkahwinan. Even lecturer pun dah banyak yang suruh kami mula kahwin. Tapi yalah excited macamana pun marriage is not the end of a life. It a new starting point. A new life yang mana kita kena berkongsi sesuatu dengan orang yang berbeza jantinanya, cara makannya, cara tidurnya, cara beribadahnya, cara bersosialnya. Lagi banyak benda yang kena fikir. Tapi saya tak pula nak kata yang saya tak nak kahwin. Saya pun nak juga menyempurnakan agama, nak juga memperbanyakkan pengikut Rasullah.

Nak tau tak lelaki macamana yang saya nak? Gatal aja nak letak-letak ciri lelaki yang diinginkan ^____^ (untuk 21 tahun keatas, saya 22 tahun) .. hehe

Kalau saya diberikan pilihan dan insya allah lelaki macam ni lah yang saya harapkan.

1. Lelaki yang macam Bapa saya
Saya rasa bapa saya is one of the best father in this world. Bapa aku ni jenis yang berhati lembut. Dia mudah tersentuh untuk benda-benda kecik. Sensitiviti yang tinggi itu menurun dengan baik kepada saya. Yehaaa.. Bapa saya kalau ke pekan, apa benda yang dia makan dekat pekan biar tak banyak duit sekalipun beliau akan try untuk dapatkan benda yang sama untuk dibawa pulang ke rumah. Insya allah Bapa saya juga seorang yang romantis. Mama saya lately dah mula diserang kenaikan gula yang tinggi dalam darah. Sekali tu, saya teman bapa pergi pekan, dan tersentuhnya saya bila beliau bersungguh-sungguh mencari something yang kurang kandungan gulanya. Nak nangis pun ada taw. sob. sob. Sayang bapa saya.

Jadi saya mengharapkanlah dapat dijodohkan dengan orang yang macam bapa saya. Miskin takpa. Duit boleh dicari. Tapi kasih sayang yang utuh untuk anak dan isteri dalam tempoh yang sangaaaaaaaaaat panjang adalah apa yang saya harapkan.2. Lelaki seperti Lukman Hakim
Followers-followers sekalian mesti biasakan dengan surah Al-luqman. Pernah tak baca surah translate surah ni? Alhamdulillah saya pernah belajar bahasa arab and saya bolehlah faham sedikit sebanyak apa yang terkandung dalam surah ni. Diceritakan bahawa surah ni adalah pesanan Lukman Al-Hakim kepada anaknya dan berikut antara pesanannya:

1. Wahai Anakku yang ku sayangi…
Ketahuilah sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam di dalamnya. Bila engkau ingin selamat, layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama taqwa, isinya iman dan layarnya adalah tawakkal kepada Allah SWT. 

2. Wahai anakku yang ku sayangi…
Sesungguhnya orang-orang yang selalu menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat perjuangan dari Allah. Orang yang insaf dan sedar telah menerima kemuliaaan dari Allah.

3. Wahai anakku yang ku sayangi…
Orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadah dan taat kepada Allah, maka dia bertawadhu’ kepadaNya. Dia akan lebih taat kepada Allah dan selalu berusaha menghindari maksiat.

4. Wahai anakku yang ku sayangi…
Seandainya orang tuamu marah kepadamu (kerana kesalahanmu) maka marahnya orang tuamu itu adalah bagaikan pupuk bagi tanaman.

5. Wahai anakku yang ku sayangi…
Jauhkanlah dirimu dari berhutang kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam. 

6. Wahai anakku yang ku sayangi…
Selalu berharap kepada Allah tentang segala sesuatu yang menyebabkan dirimu tidak derhaka kepada Allah. Takutlah kepadaNya dengan sebenar takut, tentulah engkau akan terlepas sifat putus asa dari rahmat Allah SWT

7. Wahai anakku yang ku sayangi…
Seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seseorang yang telah rosak akhlaknya akan senantiasa melamunkan perkara yang tidak benar, ketahuilah memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah dari mengembalikan nama baik atau kehormatan.

8. Wahai anakku yang ku sayangi…
Engkau telah merasakan betapa berat memindahkan batu itu dan besi yang amat berat tetapi akan berat lagi dari semua itu, adalah apabila kamu mempunyai jiran tetangga yang jahat.

9. Wahai anakku yang ku sayangi…
Janganlah sekali-kali engkau mengirimkan seseorang yang bodoh menjadi utusan. Jika tidak ada orang yang cerdas dan pintar, sebaiknya dirimu sendiri yang menjadi utusan.

10. Wahai anakku yang ku sayangi…
Makanlah makanan bersama orang-orang yang bertakwa dan musyawarahkanlah urusanmu dengan para alim ulama dengan cara memohon nasihat kepadanya.

see, cool kan lukman al-hakim ni. Kalaulah ada jejaka seperti ini =)
p/s: ni saya copy dari laman blog ni,  thanks pada empunya blognya.


3. Lelaki yang boleh bawa saya ke syurga

Wahai lelaki, saya mewakili perempuan ingin katakan
"Jangan sentuhi aku biar hanya pada hatinya apatah lagi pada zahirnya. Ambillah aku dan sucikan hubungan kita dengan satu ikatan yang sah. Aku akan berusaha untuk memberikan khidmatku yang terbaik kepadamu dan keluargamu dan rakan-rakanmu. Dan andai takdir menentukan aku dimadukan maka aku akan berusaha untuk berbaik-baik dengan isteri-isterimu, dengan harapan payung emas menungguku di akhirat kelak.
Suamiku, andai nanti kita berkeluarga tegurlah aku andai ada kesalahanku. Wahai suamiku walaupun ada keculasan dalam keluarga kita peganglah pada kata-kataku ini, Pegang tanganku dan bawalah aku ke syurga.No comments:

Post a Comment